СТИЛОВЕ
ЧА-ЧА-ЧА

Ча-ча-ча е латиноамерикански танц с кубински произход, който става популярен през 40-те години на миналия век и е разновидност на мамбо. Възниква в средата на ХХ век и бързо се разпространява в цяла Америка и Европа. Ритъмът е развит на база звученето на Дансон чрез синкопиране на четвъртия удар. Едно от предположенията за произхода на името на танца е, че то е звукоподражание на инструмента гуиро и шума, издаван от движението на краката на танцьорите.

Основната стъпка се нарича шасе (chasse). При танцуване се брои на „два-три-ча-ча / раз“. Танцът се играе от двойка (кавалер и дама). Характерни за танца са акцентите върху първия и третия такт. Танцува се насечено, а пръстите и възглавничките на краката създават впечатлението, че пробиват пода. Всички стъпки се изпълняват с носа на обувката, а движението става плътно по пода без повдигания и отпускания. Музиката е бърза и динамична. При изпълнението на характерните пресечени стъпки танцьорите отброяваят, произнасяйки сричките „ча-ча-ча“. Стъпките се правят на всеки удар, със силно движение на бедрата, колената се изправят на всеки удар. Танцът се състои от три бързи и две бавни стъпки на два и три удара. Тежестта на тялото е напред.
По време на танца двойката трябва да предаде весел, безгрижен и свободен характер, за разлика от лиричната румба. Първоначално не съществува ясно разграничение между румба и ча-ча-ча, но с времето танците категорично се разделят. Музиката на румбата придобива по-бавен темп и  започва да се съчинява като правило в минорен лад, докато музиката на ча-ча-ча става по-бърза и се съчинява и в мажорен лад.
Днес ча-ча-ча е визитна картичка на латиноамериканската поп музика, доколкото на този ритъм подхожда почти всякаква аранжировка. Този танц отново е на мода. Елегантното ча-ча-ча, със своя характерен ритъм, сякаш е специално създадено, за да може жената с особена изразителност да демонстрира своята красота и женственост. Ча-ча-ча често е наричан „танц на кокетките”, тъй като много се харесва на жените, които имат по-провокативно поведение и обичат леките флиртове. Това е истински танц за съблазняване. За разлика от другите танци, в които близостта на партньорите едва позволява флиртуването, ча-ча-ча предоставя възможност на жената да кокетничи - тя горделиво се разхожда пред кавалера, стараейки се сякаш да покори не само него, но и да стане желана от цялата мъжка аудитория.

БългарскиEnglishFrenchDeutchItalianРускийEspaniol