ИНСТРУКТОРИ
Виолета Вълчева

Пленена от загадъчната арабска музика и омагьосващите движения, Виолета Вълчева се влюбва в ориенталския танц от пръв поглед.

Обучение

Основите на това изкуство тя изучава с Евелина Папазова и с нейната асистентка Бояна Петрова. Участва в много фестивали по ориенталски танци извън страната, като при тези пътувания се учи от най-добрите танцьори, преподаватели и хореографи в световен мащаб. Сред тях са Халед Махмуд, Тито Сеиф, Юсри Шариф, Гамал Сеиф, Мохамед Казафи, Ранда Камел, Уаел Мансур, Мерседес  Нието и много други.

Виолета изучава различни стилове: ракс шарки - класически египетски стил и съвременни интерпретации, ракс балади – традиционни, съвременни и популярни форми, шааби, арабски ритми, табла соло,  танц със сагат, използване на воал и мелая леф като аксесоари в танца, фолклорни стилове от Египет - саиди, хагала, нубийски танц, гауази, бамбути, муашахат, сиуа, фелахи, както и фолклорни стилове от други части на Близкия Изток - халижи, ираки, дабке. Посещава и уъркшопи по трайбъл фюжън.

През  2014 г. тя взема участие във фолклорния курс  Journey Through Egypt  1&2  („Пътешествие през Египет” - част 1 и 2), където задълбочава познанията си за различните фолклорни области и фолклорни танци в Египет. Тогава посещава и SHRQ – симпозиум за музика, танци и история на Египет и Арабския Залив.

През 2015 г. участва във фолклорния курс Mahmoud Reda Dance Legacy, където изучава техниката на Махмуд Реда - основоположник на танцовия театър в Египет и сценичните египетски фолклорни танци.

Виолета не спира да обогатява знанията и да усъвършенства уменията си, посещавайки редовно фестивали и семинари по ориенталски танци в страната и чужбина. Черпи вдъхновение от класическия египетски  стил и разнообразните фолклорни стилове от Египет и Близкия изток.

Постижения и награди

В последните години Виолета гостува на национални и международни сцени, участва в телевизионни предавания, танцува на най-ексклузивните ориенталски събития в България, има регулярна ориенталска шоупрограма в арабски ресторанти и клубове в София, както и много участия в София и страната. Носителка е на втора награда в професионална категория на международния фестивал Ориент Ел Хоб през 2014 г., както и финалист в професионална категория и категория за най-добра група заедно с Violeta Dance Company на международния фестивал Вълшебен свят през 2013 г.


Преподавател и хореограф

Виолета преподава от 2011 г. насам, като през 2014 г. основава школа за ориенталски танци Badriya, а за по-напредналите и желаещи сценична изява свои ученички създава формацията Violeta Dance Company.

Освен регулярните седмични уроци и индивидуални занимания в София, Виолета провежда семинари по ориенталски танци в различни градове в страната.

Води я желанието да сподели любовта си към ориенталския танц и благотворното му въздействие с повече хора. Като преподавател, целта ѝ е да представи богатството на арабските танци и музика, разнообразието от стилове с техните традиционни и съвременни форми. Не по-малко важно за нея е да научи жените да изразяват себе си чрез танца. 

БългарскиEnglishFrenchDeutchItalianРускийEspaniol