СТИЛОВЕ
МЕРЕНГЕ

От 1930 година меренге се счита за национален танц на Доминиканската република.

Меренге е латиноамериканска музика, един от многобройните ритми популярни в наши дни в страните от Карибския регион, а също така и бърз танц. Меренге има повече от стогодишна история, но видът, в който го познаваме днес, съществува сравнително от скоро. Промените във времето са дълбоки - от фолклорна музика меренге се превръща в комерсиално направление; съответно променили са се и текстовете и маниера на изпълнение.
Странна смесица от африкански и латиноамерикански музикални традиции, меренге не прилича на останалите карибски ритми като салса, кумбия, мамбо, сон, калипсо. Привлекателното в него е веселото звучене. Много хора признават, че при звука на меренге много трудно могат да останат на място.
Меренге е един от най-динамичните латиноамерикански танци. Той естествено се танцува по двойки в такава близост, че непознатите стават приятели за броени минути. Има различни начини за танцуване на меренге. Може да се танцува самостоятелно или по двойки, близко прегърнати или по-раздалечени (когато някой се стеснява).
Меренге не е спортен танц. Затова в него няма нужда да правите резки движения, неуместно изглеждат и заучените предварително фигури, изпълнявани механически. Колкото по-естествено се движите толкова по-добре изглежда отстрани. Импровизирайте колкото може повече и спазвайте единственото изискване – не изпускайте ритъма. Именно затова меренге е много популярен танц в нощните клубове и дискотеки - защото не е нужно човек да е професионалист, за да го танцува.

БългарскиEnglishFrenchDeutchItalianРускийEspaniol