СТИЛОВЕ
БАЧАТА

Музиката, позната днес като "бачата", произхожда от дълбоките Латиноамерикански традиции на китарата (така наречената "musica de guitarra"). На времето тази музика се е свирела предимно от трио и квартети, съставени от един или двама китаристи и перкусионисти. Понякога в изпълненията се е включвал и инструмент, наречен "marimba". Тъй като е възникнала сред по-бедното население, още от създаването си тя е свързвана с ниските прослойки от населението.
Бачата е музика и танц, които произхождат от провинциалните части на Доминиканската Република. Темата им обикновено е романтична, като най-често обсъжданите проблеми касаят разбитото сърце.
Музиката е в такт 4/4. Бачата се развива от, и все още има близка връзка с, панлатиноамериканския романтичен стил на име “болеро”. През годините, тя е повлияна и от меренгето и от редица латиноамерикански стилове в китарата от Куба, Пуерто Рико, Мексико и Колумбия.
Танцът бачата представлява поредица от прости стъпки, в резултат на които се получава движение напред-назад или настрани. Истинският му дух обаче се проявява в чувствените движения на ханша и тялото.

БългарскиEnglishFrenchDeutchItalianРускийEspaniol